Kuidas säilitada hea nägemine lihtsa toitumisega
Üle miljoni ameeriklase on pimedad. Hea uudis on see, et kõiki nelja kõige levinumat nägemiskaotuse põhjust saab vältida tervisliku taimetoiduga – vanusega seotud makulaarse degeneratsiooni (tuntud kui AMD), diabeedi, glaukoomi ja katarakti.
Vaadake allolevat Dr Michael Gregeri 2-minutilist videot “Vanusega seotud makulaarse degeneratsiooni ennetamine dieediga”, et arutada seost nägemiskaotuse ja Harvardi alternatiivse tervisliku toitumise indeksi vahel (arvutage oma tervisliku toitumise skoor pakub alternatiivi alternatiivile). Diabeet pole mitte ainult peamine pimedaksjäämise põhjus, vaid ka amputatsioonide ja neerupuudulikkuse põhjus. Õnneks saab diabeeti ennetada ja isegi tagasi pöörata.
Glaukoom on meie nägemisnärvi halvenemine, närv, mis ühendab meie silmad aju külge, ja on maailma juhtiva pimedaksjäämise põhjuste hulgas teisel kohal ainult katarakti järel. Üllatuslikult ei tea me endiselt, mis seda põhjustab, seega on olnud hädine otsing keskkonna- ja dieedimõjudele.
Kõige kaitsevam toitumiskomponent – glaukoomi riski vähenemine 69% võrra! – leiti olevat vähemalt ühe portsjoni kapsa- või lehtkapsa tarbimine kuus. Lihtsalt kord kuus või sagedamini. Hõbeda- ja pronksmedalid kõige kaitsevamale toidule läksid vastavalt nädalasele porgandi- ja virsikutarbimisele.
Arvame, et see võib olla luteiini ja zeaksantiini, kaks kollast taimede pigmenti rohelistes, mis tunduvad teadvat täpselt, kuhu minna. Kui me neid sööme, suunavad nad otse meie võrkkestadesse ja näivad kaitsevat degeneratiivsete silmahaiguste eest. See pole ainulaadne nähtus. Lükopeen on tomatites leiduv punane pigment, mis kaitseb eesnäärmevähi vastu. Arvake, kuhu see läheb, kui mees sööb tomatit? Otse eesnäärmele. Toitudes leiduv beetakaroteen võib ennetada munasarjavähki ja juhtub kogunema munasarjadesse.
Need fütonutriendid mitte ainult ei kaitse, vaid võivad ka parandada meie nägemist. Nende tippläbilaskvus juhtub olema täpselt meie planeedi taeva värvi lainepikkus. Hiljutine uuring näitas, et filtreerides välja selle sinise udu, “isikutel, kellel on kõrge makulaarpigment [luteiin ja zeaksantiin taimedest] ” seisvat mäe otsas selge ilmaga “võib olla võimalik eristada kaugemaid mäeahelikke kuni 27 miili kaugusel kui inimestel, kellel on vähe või üldse pigmenti.”
Ega munadel pole ka märkimisväärses koguses neid kriitilisi silmanägemist säästvaid toitaineid? Me julgustame inimesi hoiduma munadest ja luteiinipillidest (ja beetakaroteeni lisanditest).
Lõpuks, pimedaksjäämise ja nägemiskaotuse peamine põhjus: kataraktid. 2-minutilises videos “Kataraktide ennetamine dieediga” analüüsin 27 670 inimese uuringut, kellel oli lai valik dieete. Uuring hõlmas nn “kõrgeid” lihatarbijaid, mõõdukaid lihatarbijaid, “madalaid” lihatarbijaid ja ainult kala sööjaid võrreldes taimetoitlaste ja veganitega.
Teadlased valisid terviseteadlikud osalejad, et aidata välja selgitada suitsetamise, füüsilise koormuse ja muud mittetoidu tegurid ning seega “kõrge” lihatoodete tarbimise rühm? Ainult 100 grammi päevas – see on nagu 1 portsjon ühes toidukorras päevas. USAs tarbime keskmiselt üle 300 grammi päevas, seega on see nagu tagurpidi Starbucks’i märgistus. Teate, kuidas nende “tall” on väike? Noh, siin on nende “kõrge” tegelikult üsna madal Ameerika standardite järgi. Kuid isegi võrreldes terviseteadlike kerge liha sööjatega võiks need, kes liha veelgi vähem söövad, vähendada seotud kataraktide riski 15%. Need, kes jätavad kogu liha välja, välja arvatud kala, vähenesid riski 21%. Need, kes jätavad kogu liha välja – taimetoitlased – näitasid riski vähenemist 30% ja need, kes läksid sammu edasi ja jätsid munad ja piimatooted välja, vähenesid riski 40% võrra võrreldes tervislike ühe portsjoni päevas liha tarbijatega.
Uurijad jõuavad järeldusele: “Üldiselt võrreldes lihatoidu tarbijatega, kes tarbisid 100 g liha ja lihatooted/päevas, kala sööjad, taimetoitlased ja veganid olid vastavalt umbes 20%, 30% ja 40% väiksema katarakti riskiga.” Sarnaseid järkjärgulisi riski vähenemisi võib näha ka teiste haiguste, nagu diabeet, kõrge vererõhk ja rasvumine, puhul. Riski järkjärguline vähenemine, kui toitumine keskendub üha enam taimsetele toitudele.
Dr Michael Greger MD,
Allikas: Nutritionfacts.com
ПОДХОДИТЕ ЛИ ВЫ ДЛЯ ЛАЗЕРНОЙ КОРРЕКЦИИ ЗРЕНИЯ?
Уделите 1-2 минуты, пройдите быстрый тест и узнайте! В случае положительного ответа мы БЕСПЛАТНО пригласим Вас на диагностику зрения.