How to preserve good vision by simple diet
Üle miljoni ameeriklase on pimedad. Hea uudis on see, et kõiki nelja kõige levinumat nägemiskaotuse põhjust saab vältida tervisliku taimetoiduga – vanusega seotud makulaarse degeneratsiooni (tuntud kui AMD), diabeedi, glaukoomi ja katarakti.
Vaadake allolevat Dr Michael Gregeri 2-minutilist videot “Vanusega seotud makulaarse degeneratsiooni ennetamine dieediga”, et arutada seost nägemiskaotuse ja Harvardi alternatiivse tervisliku toitumise indeksi vahel (arvutage oma tervisliku toitumise skoor pakub alternatiivi alternatiivile). Diabeet pole mitte ainult peamine pimedaksjäämise põhjus, vaid ka amputatsioonide ja neerupuudulikkuse põhjus. Õnneks saab diabeeti ennetada ja isegi tagasi pöörata.
Glaucoma is a deterioration of our optic nerve, the nerve that connects our eyes to our brain, and is second only to cataracts as the world’s leading cause of blindness. Surprisingly, we still don’t know what causes it, so there’s been a desperate search for environmental and dietary influences.
Kõige kaitsevam toitumiskomponent – glaukoomi riski vähenemine 69% võrra! – leiti olevat vähemalt ühe portsjoni kapsa- või lehtkapsa tarbimine kuus. Lihtsalt kord kuus või sagedamini. Hõbeda- ja pronksmedalid kõige kaitsevamale toidule läksid vastavalt nädalasele porgandi- ja virsikutarbimisele.
We think it may be the lutein and zeaxanthin, two yellow plant pigments in greens that seem to know right where to go. When we eat them, they hone right into our retinas and appear to protect against degenerative eye disease. This is not a unique phenomenon. Lycopene is the red pigment in tomatoes found protective against prostate cancer. Guess where it goes when a man eats a tomato? Straight to the prostate. Beta carotene in foods may prevent ovarian cancer and happens to build up in one’s ovaries.
Need fütonutriendid mitte ainult ei kaitse, vaid võivad ka parandada meie nägemist. Nende tippläbilaskvus juhtub olema täpselt meie planeedi taeva värvi lainepikkus. Hiljutine uuring näitas, et filtreerides välja selle sinise udu, “isikutel, kellel on kõrge makulaarpigment [luteiin ja zeaksantiin taimedest] ” seisvat mäe otsas selge ilmaga “võib olla võimalik eristada kaugemaid mäeahelikke kuni 27 miili kaugusel kui inimestel, kellel on vähe või üldse pigmenti.”
Don’t eggs also have significant amounts of these critical eyesight-saving nutrients? We encourage folks to stay away from eggs and lutein pills (and beta-carotene supplements).
Lõpuks, pimedaksjäämise ja nägemiskaotuse peamine põhjus: kataraktid. 2-minutilises videos “Kataraktide ennetamine dieediga” analüüsin 27 670 inimese uuringut, kellel oli lai valik dieete. Uuring hõlmas nn “kõrgeid” lihatarbijaid, mõõdukaid lihatarbijaid, “madalaid” lihatarbijaid ja ainult kala sööjaid võrreldes taimetoitlaste ja veganitega.
Teadlased valisid terviseteadlikud osalejad, et aidata välja selgitada suitsetamise, füüsilise koormuse ja muud mittetoidu tegurid ning seega “kõrge” lihatoodete tarbimise rühm? Ainult 100 grammi päevas – see on nagu 1 portsjon ühes toidukorras päevas. USAs tarbime keskmiselt üle 300 grammi päevas, seega on see nagu tagurpidi Starbucks’i märgistus. Teate, kuidas nende “tall” on väike? Noh, siin on nende “kõrge” tegelikult üsna madal Ameerika standardite järgi. Kuid isegi võrreldes terviseteadlike kerge liha sööjatega võiks need, kes liha veelgi vähem söövad, vähendada seotud kataraktide riski 15%. Need, kes jätavad kogu liha välja, välja arvatud kala, vähenesid riski 21%. Need, kes jätavad kogu liha välja – taimetoitlased – näitasid riski vähenemist 30% ja need, kes läksid sammu edasi ja jätsid munad ja piimatooted välja, vähenesid riski 40% võrra võrreldes tervislike ühe portsjoni päevas liha tarbijatega.
Uurijad jõuavad järeldusele: “Üldiselt võrreldes lihatoidu tarbijatega, kes tarbisid 100 g liha ja lihatooted/päevas, kala sööjad, taimetoitlased ja veganid olid vastavalt umbes 20%, 30% ja 40% väiksema katarakti riskiga.” Sarnaseid järkjärgulisi riski vähenemisi võib näha ka teiste haiguste, nagu diabeet, kõrge vererõhk ja rasvumine, puhul. Riski järkjärguline vähenemine, kui toitumine keskendub üha enam taimsetele toitudele.
Dr Michael Greger MD,
Source: Nutritionfacts.com
Take our quick quiz to find your path to glasses-free living
Take our 2-minute test to see if laser eye surgery can unlock a new world of clear vision for you.